13 juni 2018

Knolselderij – insecten

Op de vroege percelen knolselderij is al redelijk wat blad gegroeid. Nu er meer blad aanwezig is, kunnen er ook meer insecten schade veroorzaken. Op een aantal percelen zijn dan ook de eerste luizen en rupsen gevonden in het blad. Houd het gewas goed in de gaten en voer eventueel een bestrijding uit. Indien er wantsen of luizen aanwezig zijn is Calypso het sterkste middel. Advies:

Calypso  0,25 ltr/ha  of
Karate Zeon  0,05 ltr/ha

Karate Zeon

Inmiddels zijn de voorwaarden bekend voor de toepassing van Karate Zeon met het W3-etiket in knolselderij. De dosering is 0,05 ltr/ha met een interval van 12 dagen. De veiligheidstermijn is 7 dagen. Karate heeft een goede werking op wantsen en een redelijke werking op luizen en wortelvlieg.

Fungiciden

Bij de vroege knollen onder doek is het ook raadzaam te starten met de eerste fungicide-bespuiting. Advies:

Score  0,40 ltr/ha 

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.