15 mei 2017

Fruitbericht 17

Schurft

De afgelopen dagen is er behoorlijk wat neerslag gevallen. In combinatie met de hogere temperaturen is dit ideaal weer voor de ontwikkeling van diverse schimmels. Volgens de modellen is er op alle posten een behoorlijk zware schurftinfectie geweest, die in veel gevallen tot gisteren doorliep. Waar nodig kan nu nog op deze infectie teruggepakt worden met Score. Wanneer u voor de regen een bedekkingsfungicide heeft toegepast (eventueel in combinatie met een sterk preventief middel), zou de infectie voldoende afgedekt moeten zijn. Neem echter geen risico op percelen waar de druk in het verleden hoog was, behandel deze bij voorkeur curatief. De eerste schurftaantasting is inmiddels waargenomen, hierdoor ontstaat de kans op secundaire infecties. Behandel in dit geval ook altijd curatief met Score. Voor eind deze week wordt er weer neerslag voorspeld, zorg dat het gewas voor die tijd weer voldoende bedekt is, bij voorkeur in combinatie met een sterk fungicide zoals Fontelis of Sercadis. Deze zijn tevens ook sterk op zwartvruchtrot en meeldauw. Advies:

Captan  1,80 kg/ha  of
Delan 0,40 kg/ha  +
Score  0,20 kg/ha  
     
of    
     
Fontelis  0,75 ltr/ha  of
Sercadis  0,25 ltr/ha  

Zwartvruchtrot

Vorige week was het op sommige momenten broeierig warm, de luchtvochtigheid en temperatuur waren hoog. Ideale omstandigheden voor een zwartvruchtrotinfectie. In veel gevallen is hier preventief voorbehandeld met een sterk middel, zoals Fontelis, Sercadis of Switch. Ook voor de komende dagen wordt er warm weer voorspeld. Eind deze week is er kans op neerslag. Zorg ervoor dat het gewas bedekt is met een sterk fungicide, zeker wanneer de druk in het verleden hoog was. Advies:

Switch  0,80 kg/ha  of
Bellis 0,80 kg/ha  of
Sercadis  0,25 ltr/ha  of
Score  0,20 ltr/ha  of
Folicur 0,24 ltr/ha  of
Fontelis  0,75 ltr/ha   

Perenbladvlo

Nu de temperatuur sinds vorige week hoger is, zien we dat de ontwikkeling van de perenbladvlo ook sneller gaat. Op dit moment komen we alle generaties tegen, wel valt nu op dat er volop springers aanwezig zijn die eitjes afzetten. Ook komende dagen wordt er warm weer verwacht, waardoor de ontwikkeling snel zal gaan. Op een aantal percelen zal daarom de eerste bespuiting met Movento binnenkort plaats moeten vinden. Laat de bespuiting afhangen van het aantal oranje eitjes wat er

ligt, op de meeste percelen is de zogenoemde ei-top nog niet bereikt. Movento moet worden ingezet net voordat de eitjes gaan uitkomen, met een herhaling van deze toepassing na 14 dagen. We zien nu ook steeds meer aantasting van de perenbladgalmug. Bij een behandeling met Movento wordt deze direct mee bestreden. Movento dient apart van andere middelen te worden gespoten, met veel water. Advies:

Movento 1,00 ltr/ha

Dunning peer

De vruchtjes zijn nu in het stadium dat dunning met Brevis of Exilis toegepast kan worden. Of dunning nodig is hangt af van de situatie in het perceel. Bij vorstschade is het zaak om voorzichtig met chemische dunning om te gaan. Op percelen zonder schade kan de mate van dunning bepaald worden aan de hand van de dunbehoeftigheid in andere jaren en het aantal vruchtjes op dit moment. Wanneer Brevis wordt ingezet moet u rekening houden met diverse factoren, zoals nachttemperatuur, groeikracht en lichtintensiteit. Voor meer informatie en ons advies verwijzen wij u graag naar Fruitpuntbericht 16. Overleg met uw adviseur over de strategie die het beste bij uw bedrijfssituatie aansluit.

Let op: zorg dat er minimaal drie dagen zitten tussen een bespuiting met Brevis en een bespuiting met Movento. Houd tussen een bespuiting met Brevis en een bespuiting met Fontelis 5 tot 7 dagen wachttijd aan.  

Onze mondelinge en schriftelijke gebruiksadviezen berusten op uitgebreide proefwaarnemingen. Wij adviseren naar beste weten volgens de kennis van zaken van dit ogenblik, echter zonder daarvoor aansprakelijkheid op ons te nemen. Raadpleeg voor gebruik altijd eerst het etiket. Copyright © Het is niet toegestaan dit bericht zonder toestemming van de onderstaande uitgevers te verveelvoudigen.