14 juni 2018

Insecten – update

Koolmot

De variatie in koolmotdruk blijft zeer groot. Er zijn percelen met zeer lage druk waar de koolmotdruk onder controle gebleven is door het inzetten van Steward en Karate Zeon. Er zijn ook percelen met een zeer hoge druk (vangplanten met 50 – 100 koolmotten/val zijn geen uitzondering). Hier vinden we weer veel nieuwe rupsen. Herhaal de bespuiting met Tracer + Karate Zeon + uitvloeier, dit is de sterkste mix om koolmotrupsen te bestrijden. Reken bij het gebruik van Tracer op een werkingsduur van ongeveer 10 dagen.

 

Koolvlieg

We tellen over het algemeen nog weinig koolvliegen in vallen (gemiddeld 8 per val). In de gebieden waar vorige week veel neerslag is gevallen zien we nu een duidelijke toename van koolvliegactiviteit. Ook nemen we af en toe enkele plantwegval door koolvliegmaden aan de plantvoet waar. Het tegengaan van plantwegval door koolvliegmaden is moeilijk, dit kan alleen met de reeds toegepaste Tracer op tray / Mundial zaadcoating. Zorg voor een goed groeiend gewas; indien het gewas sneller groeit dan de maden kunnen eten valt de uiteindelijke plantwegval vaak mee. Voor aanwezige nieuwe koolvlieg is het belangrijk om de populatie koolvliegen laag te houden door frequent pyrethroïde toe te passen.

 

Witte vlieg

Sinds vorige week komen we soms een enkele koolwittevlieg tegen (met name omgeving Hoeksche Waard). Zet tijdig Movento in om witte vlieg goed te bestrijden.

 

Luis

In een aantal percelen vinden we melige koolluis en/of perzikluis. Benut groeiende, gewasrijgesloten percelen om tijdig Movento toe te passen. Meer informatie over luis vindt u in Spruitkoolbericht 11.

 

Trips

Sinds begin juni treffen we in diverse gebieden tripslarven aan in zaaiuien. Voorspelmodules geven aan dat trips zich ontwikkelt. Het is belangrijk om het gewas nu goed aan de groei te houden. Zet tijdig Movento in en bestrijd gevonden tripsen met Tracer / Calypso. Houd Benevia achter de hand voor toepassing in de zomermaanden (juli / augustus).

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.