05 juli 2018

Tripsbestrijding met Benevia

De ontwikkeling van trips is in 2018 al bijzonder vroeg gestart. Dit begon al in de warme meimaand, door de aanhoudende warmte nam de tripspopulatie vanaf eind juni snel toe. Kortom: omstandigheden waarbij trips een groot probleem kan worden. Met de toelating van Benevia is er nu een sterkere optie om trips te beheersen. Het tijdig inzetten van Movento (juni/begin juli, want Movento werkt enkel op larven) is een beheersmaatregel. Tot slot is hiernaast Tracer/Calypso nodig om tripsen via contactwerking te bestrijden. Benevia mag twee keer worden toegepast. De timing van de inzet is met name preventief in juli/augustus. Zorg dus dat u de sterke producten tegen trips toegepast hebt voordat schade door trips zichtbaar wordt.

Pas de eerste bespuiting Benevia toe tussen de laatste week van juli en 1 augustus. Voer vervolgens de tweede toepassing Benevia uit richting de laatste dagen van augustus. Houd voor een optimale werking rekening met de spuittechniek. Benevia werkt translaminair, het trekt dus door het blad/spruitje heen waar het middel komt. Gebruik 400 – 500 ltr/ha water met een grove dop (05 of 06) om een goede indringing richting de spruit te krijgen. Houd rekening met de toepassingsvoorwaarden op het etiket, meer informatie hierover leest u in Spruitkoolbericht 5. Advies:
Benevia     0,75 ltr/ha

Houd rekening met het volgende:

  • Benevia etiket: 2 toepassingen, minimaal interval 7 dagen, veiligheidstermijn 7 dagen.
  • Benevia is een product op basis van een OD-formulering. Meng Benevia dus niet met fungiciden of bladmeststoffen.
  • Gezien de duurwerking van het middel zou er tot minimaal een maand na toepassing residu kunnen worden aangetroffen in MRL-monsters (binnen de wettelijke norm).
  • Benevia werkt naast trips ook op witte vlieg, luis, koolvlieg en koolmot.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.