16 juli 2019

Uien – meeldauw en trips

In een aantal regio’s vinden we valse meeldauw in de uien. Dit is niet altijd te herleiden naar het spuitschema, maar in sommige gevallen wel. Onder de huidige omstandigheden geeft Mancozeb toch onvoldoende bescherming. Voor voldoende bescherming moeten er meer middelen worden ingezet die een systemische werking hebben. Kies daarom ook voor Valbon, Acrobat, Fubol Gold en Fandango.

Om meeldauw geen kans te geven, vragen de huidige omstandigheden en groei om een interval van ongeveer zeven dagen. Naast meeldauw, is er ook op een aantal percelen een beginnende aantasting van stemphylium gevonden. Dit komt vaak door een mechanische beschadiging die een invalspoort vormt. In combinatie met beregenen of regen infecteren deze sporen het blad. Advies:

Valbon 2,00 kg/ha of
Acrobat 2,50 kg/ha
Bladvlekken en valse meeldauw:
Fandago 1,00 ltr/ha +
Tridex/Dithane 1,00 kg/ha

Voeg eventueel ook nog Stimuplant Multimix toe om het gewas te voorzien van diverse sporenelementen en het bladapparaat vitaal te houden. Advies:

Stimuplant Multimix 1,00-3,00  ltr/ha


Trips

De situatie wat betreft trips is wisselend per perceel. Op sommige percelen is nog maar weinig aan de trips gedaan en hier blijft de druk laag. Op andere percelen zijn al twee of drie bespuitingen uitgevoerd en blijft de druk aanwezig. Het is dus belangrijk om de druk op uw perceel te blijven monitoren. De graanoogst moet nog van start gaan en vaak zitten er veel tripsen in dit gewas. Deze kunnen lokaal voor een flinke toename in de druk zorgen. Blijf ook zeker rondom de graanoogst alert op invliegende trips in uw gewas. Reken er daarnaast op dat de meeste systemische trips-middelen ongeveer 10 tot 14 dagen bescherming bieden. Advies:

Batavia 0,75 ltr/ha +
Fortuna Olie* 1,00 ltr/ha  (of Olie 850 2,00 ltr/ha)
of
Benevia 0,75 ltr/ha
+
Fortuna Olie* 1,00 ltr/ha  (of Olie 850 2,00 ltr/ha)
of
Tracer 0,20 ltr/ha +
eventueel Lokfructose 1,00 ltr/ha

* Afhankelijk van de weersomstandigheden. Overleg het gebruik van Olie met uw adviseur.

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.