08 augustus 2022

Voorkomen van zonnebrand

Zoals de verwachtingen op dit moment zijn, krijgen we deze week te maken met meerdere dagen achter elkaar hoge temperaturen. Dit verhoogd het risico op het ontstaan van schade door zonnebrand. Afhankelijk van de mogelijkheden op uw bedrijf kunnen er maatregelen genomen worden om het ontstaan van schade zoveel mogelijk te beperken. Denk hierbij aan het uitstellen van maaien en eventueel dunnen en zomersnoeien. Wanneer u op uw bedrijf gebruik maakt van fertigatie, is het belangrijk de EC van het druppelwater voldoende laag te houden. Hierdoor kan het gewas gemakkelijker meer vocht opnemen voor een betere verdamping. Wanneer u op uw bedrijf beschikt over beregening kan dit worden ingezet om het gewas te koelen en daarmee verbranding van de vruchten te voorkomen. Zie ons eerdere bericht van 14 juli voor verdere achtergrondinformatie over bovenstaande mogelijkheden.

Diverse telers hebben een aantal weken geleden Dimmer ingezet voor het zoveel mogelijk tegen gaan van aantasting door zonnebrand. Voor Dimmer mag een werkingsduur van ongeveer 2 weken worden verwacht. Deze toepassing moet herhaald worden met het vooruitzicht op hoge temperaturen later deze week.

Dimmer 1,50 kg/ha

Bovenstaande adviezen zijn gebaseerd op de actuele praktijksituatie en de op dit moment ter beschikking staande kennis. Alle rechten voorbehouden. Niets uit dit bericht mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand en/of openbaar gemaakt in enige vorm of op welke wijze dan ook zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever.