22 mei 2023

Biostimulanten: verschil in chrysant is zichtbaar

Een paar maanden geleden schreven we het artikel ‘Strakker wordt het niet’ over het gebruik van Nemater en Stimuter bij Dukker Chrysanten. In overleg met Sander Vermeer, productmanager biostimulanten en technisch specialist bij Van Iperen, en Willem Piet van Pireco besloot Arjan Dukker om te stoppen met het stomen van zijn bodem. Hij was al geen fan van stomen, maar de hoge energieprijzen gaven hem het laatste zetje. Om zijn bodemcultuur gezond te houden begon Arjan een proef met de biostimulanten Nemater en Stimuter. Het meten van harde resultaten is lastig bij de inzet van dit soort producten maar hij het verschil is zichtbaar volgens Arjan. Hij zei toen: “We liepen zojuist een rondje door de kas en toen zagen we het verschil, ik zei tegen Sander en Willem: ‘Strakker wordt het niet.’”

Inmiddels zijn de energieprijzen weer wat gedaald en zijn veel telers weer gestart met het stomen van de bodem. Niet bij Dukker Chrysanten, daar is inmiddels al 2,5 jaar niet gestoomd. Hoewel Arjan zelf erg tevreden was over de kwaliteit van zijn pluischrysanten bij de inzet van Nemater en Stimuter vroeg hij zich wel af of hij die kwaliteit ook zou behalen wanneer hij de dosering van die producten naar beneden zou bijstellen.

Hij besloot om de dosering van Nemater en Stimuter naar beneden bij te stellen. Al snel was zichtbaar dat de wortels van de plant minder mooi gingen groeien en de plant minder weerbaar oogde. In deze proef bleken Nemater en Stimuter dus zeker van waarde voor het gewas. Inmiddels is de dosering dan ook weer verhoogd. Het resultaat daarvan hoopt de kweker binnen een aantal weken terug te zien in zijn planten.