Weerbaar telen

U bent hier: Home > Weerbaar telen


Om in de toekomst nog onder glas te kunnen blijven telen is het noodzakelijk om nu stappen te nemen. Bij Van Iperen werken we met een systeemaanpak om het telen van de toekomst mogelijk te maken. Daarbij is het telen van een weerbare plant en effectief omgaan met meststoffen van groot belang. Onze groeispecialisten en telers hebben er de afgelopen maanden alles over verteld in de video’s hieronder. Meer weten of zelf starten? Vraag uw adviseur dan om meer informatie of vul het formulier onder de video’s in. Onderaan deze pagina ziet u wat we eerder over dit onderwerp gedeeld hebben.

————————————————————————-

Visie

In de afgelopen maanden hebben we u meegenomen in het telen van de toekomst op het gebied van gewasbescherming. De komende weken zullen we opnieuw ingaan op dit onderwerp. Deze keer zal de focus liggen op de vitale plant.

In deze video stellen de productmanagers meststoffen en biostimulanten zich voor, vertellen ze op welke onderwerpen we zullen inzoomen en geven ze hun visie op het telen van een vitale plant in de toekomst.

 

 

Praktijkgericht onderzoek

“Door het doen van proeven kan je flinke stappen zetten richting het telen van de toekomst.” Jan-Willem Spaargaren is praktijkgericht onderzoeker waarbij hij zich vooral focust op biostimulanten en meststoffen. Voor de toekomst ziet hij een nauwe samenhang tussen het voeden en beschermen van een plant. “Als je  de weerbaarheid en vitaliteit van je plant verhoogd, heeft dat namelijk effect op  je gewasbescherming.”

 

 

Biostimulanten in de praktijk

“Een vitale plant zorgt voor groeikracht en groeikracht zorgt voor een weerbaar gewas.” Aldus Pim de Vries van Drenthe Growers. Hij doet nu een proef met verschillende biostimulanten om een weerbaar gewas te telen zodat hij in de toekomst steeds minder chemische gewasbescherming hoeft in te zetten in zijn teelt. Samen met Henk van Gurp, technisch specialist bemesting, vertelt hij over biostimulanten in het telen van de toekomst.

Meer weten over de vitale plant? Neem contact op met uw adviseur of vul het formulier onder de video in.

 

Sporen & ijzers

Sporenelementen zijn essentieel voor een vitaal gewas. Voor een goede opname is het belangrijk dat op de juiste manier worden toegediend. Dat toedienen kan op verschillende manieren: verschillende teeltomstandigheden vragen om verschillende methoden.

In dit artikel schrijven we meer over de technische achtergrond van het toedienen van spoorelementen in uw teelt.

 

Biostimulanten

Arjan van der Voort van Zentoo heeft een duidelijke visie op het telen van de toekomst: “Van een sector waarin we vooral bestrijden naar een wereld waarin we meer gaan beheersen.” Samen met productmanager biostimulanten Sander Vermeer en chrystantenteler Arjan Dukker van Dukker Chrysanten vertelt hij over deze transitie over de rol van biostimulanten in dit proces.

 

 

Circulaire meststoffen

Rob Olsthoorn van OK plant vindt het belangrijk om een zo laag mogelijke voetafdruk achter te laten. Het gebruiken van circulaire meststoffen helpt hem hierbij. Deze meststoffen worden geproduceerd uit afvalstromen. Hiermee wordt in één keer aan twee problemen bijgedragen. De afvalstroom wordt nuttig ingezet en er zijn minder delfstoffen nodig voor de productie van de meststoffen.

Rob vertelt samen met Willem Verkade, productmanager meststoffen, en Marc van Oers, director of innovations Van Iperen International, over de inzet van circulaire meststoffen. In het bijzonder over Greenswitch, de circulaire meststof geproduceerd door Van Iperen International.

Meer weten over de vitale plant? Neem contact op met uw adviseur of vul het formulier onder de video in.

 

 

Aanvraag adviesgesprek weerbaar telen

——————————————————-

Steeds meer chemische gewasbeschermingsmiddelen vervallen en de vraag naar circulaire meststoffen neemt toe. Het belang van het telen van een weerbare plant die tegen een stootje kan neemt toe. In elke fase van de teelt kunt u iets doen om de plant weerbaarder te maken. Bekijk in de video’s hieronder wat er allemaal mogelijk is. Wilt u meer weten of vrijblijvend advies van één van onze specialisten? Vul het formulier onderaan de pagina in.

 

Schone start                                                                           

De teelt starten in een schone kas zonder ziekten, plagen en schimmels in het systeem.

Om een gezonde plant te telen is het belangrijk dat de teelt schoon gestart wordt, zodat deze niet met een achterstand begint. Waterspecialist Han Opstal en teeltspecialist Martijn van der Giessen van Van der Voort tomaten vertellen in onderstaande video wat zij doen om de teelt schoon te beginnen en schoon te houden en hoe dit bijdraagt aan een weerbare plant.

 

Bodemvitaliteit

Een gezonde teelt begint bij een vitale bodem met voldoende vocht en voedingsstoffen voor de plant.

Voor een gezond gewas is het belangrijk dat de bodem ook gezond is. Aan de ene kant betekent dat dat er zich geen ziekten en plagen in de bodem bevinden, aan de andere kant betekent dat ook dat de juiste voedingsstoffen zich juist wel in de bodem bevinden. Bemestingsspecialist Sander Vermeer vertelt in deze video samen met praktijkonderzoeker Jan-Willem Spaargaren en teler Sander Middelburg hoe zij zorgen voor een gezonde bodem die bijdraagt aan een weerbare plant.

Ook bij Yilmaz Radijs wordt er gewerkt aan een gezonde bodem. Teeltspecialist Willem van der Wel vertelt samen met Ron Kleijn en Willem Verkade in deze video wat zij doen voor een weerbare radijs plant.

Gezonde groei

Het creëren van optimale groeiomstandigheden voor de plant.

Het telen van een weerbare plant zorgt ervoor dat je gewas tegen een stootje kan. Bij Eco Erica laten ze zien dat dit ook volledig biologisch kan. Herman Luimes van Eco Erica en Berend Vleems vertellen er meer over.

 

 

Er valt steeds meer weg in het middelenpakket, daarom zijn we met elkaar op zoek naar initiatieven en nieuwe manieren om de plant gezond te houden. Dat doen we door middel van praktijkgericht onderzoek. Vreugendenhil Young plants investeert veel in onderzoek. Samen vertellen praktijkonderzoekster Manon van Weenen en Christiaan Bot van Vreugdenhil Young Plants waarom en hoe ze dat doen.

Plantvitaliteit

Een weerbare plant telen door het toepassen van de juiste voedingsstoffen op het juiste moment. 

Nu de plant groot gegroeid is, is het belangrijk om deze tot de oogst gezond te houden. Biostimulanten dragen bij aan een gezondere en weerbaardere plant. Bemestingsspecialist Ton van Hulten en Thomas Evers van Bredefleur  vertellen in deze video hoe silicium bijdraagt aan een weerbare plant.

Plantkwaliteit

De plant na de oogst zo lang mogelijk mooi houden met behulp van de juiste voedingsstoffen.

 

 

Vragen en advies

Heeft u vragen over weerbaar telen of wilt u meer informatie over bovenstaande onderwerpen? Neem dan contact op via onderstaand formulier of met uw adviseur. Hij zal u in contact brengen met de betreffende technisch specialist.

Aanvraag adviesgesprek weerbaar telen